Låt leksakerna bli en del av inredningen

Igår fick jag en fråga kring tips på hur man gömmer undan barnens leksaker?
 
För mig har det alltid varit väldigt viktigt att barnen och deras saker faktiskt är en del av vårt hem och jag fomulerar hellre om den frågan till Hur kan barnens leksaker bli en del av inredningen?
 
Här sker det lätt missförstånd och jag har sett kommentarer som att om föräldrarna får bestämma färg och form på leksaker får barnen inget roligt att leka med. Här behövs det lite nytänk, tänk bort stökiga lekrum med mängder av leksaker och satsa istället på att bygga upp ett familjevänligt hem fullt av liv, där du och barnet kan mötas i era miljöer tillsammans. Sprid ut leksakerna i olika rum och bygg upp en miljö kring dem, med till exempel ett tema. Såklart att alla leksaker inte kan ligga framme men man får hitta de där guldkornen till förvaring att skapa en inbjudande lekmiljö med. Jag ska försöka ge lite exempel på hur jag tänker.
 
* Placera lekköket i köket där du och barnet kan laga mat tillsammans och få en mysig och stimulerande matlagningslek samtigt som kvällens middag tillagas.
* Trött på dessa bilar som släpas fram o tillbaka och garaget som ständigt lyfts upp och ned från hyllan - låt garaget få en central del och bygg upp en miljö kring det med en mindre mängd bilar som barnet fixar att parkera efter färdig lek. I samspel med en vuxen klarar även det lilla barnet att plocka i ordning efter sig.
* Ge barnet förutsättningar till självhjälp. En egen plats i hallen där de själva kan hämta sina kläder eller som i vårt hem, en låda med uteleksaker där de enkelt kan hämta det de vill ta med ut, samt lägga tillbaka efter färdig lek.
* Skapa spännande och inbjudande miljöer med få saker som du istället byter ut med jämna mellanrum eller tillför något för att utveckla leken i den befintliga miljön.
 
Hoppas det har väckt lite nya tankar hos er hur ni kan skapa ett hem i samspel med era barns intressen <3 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 

Kommentera här: